Forestill

Tenk å være Anna May Wong på premieren av filmen, «Thief of Bagdad," title apropos til disse tider, som en kinesisk amerikansk på Graumanns Chinese Theatre, deretter i sin Chinarama fase, chock-a-block med faux orientalisme, en chinkee apokalypse i plast og rødt papir. Og du, omgitt av en utvinning av din egen kultur, har ikke lov til å sette hendene i våt sement for å minnes ditt bidrag. Så pikant på den måten at du faktisk virkelig eier alle bildene rundt deg, eller du gjorde på ett punkt, og det ble tatt fra deg for å pryde teateret, gjør det mystisk, magisk. Husk at du er en stjerne av filmen. Folk står i kø for blokker for å se bare et glimt av dere. Men dine faste utskrifter vil ikke være der for fremtiden for å se at du var en del av gullalderen i Hollywood, selv om de lånte den gylne nyanser av huden din uten å spørre. Denne æren ble reservert for de hvite skuespillere. I tillegg kan du være ønsket av alle de hvite menn på skjermen med deg, og de leering fra deres crimson keiser røde fløyelsseter, men du kan ikke gifte seg med en, fordi det var mot loven. Forestille seg.

Anna May Wong forlot Hollywood i 1927, og seilte for Europa, hvor hun laget mange filmer, og hadde fans over hele kontinentet. Følge i livlige dancehall fotsporene til Josephine Baker , hun gikk for det europeiske vill smak for det eksotiske. Tyskland var vertskap for en kulturell renessanse, hvor Weimar-republikken var i full dekadent prakt. De gikk helt sinnsyk for noe som var annerledes eller unikt. Anna May Wong var glad for det, da hun følte seg mer akseptabelt. Hun ble sitert på at Europa hadde "aksept for folk av farge," og det er første gang jeg tror det uttrykket noensinne hadde blitt brukt. Faktisk var det motsatte sant. Intoleranse og rasisme var så frodig, selv åpenbar. IMAGINE.

Jeg beundrer den kunnskapsrike og fullstendig selvtillit av Josephine Baker, som har talent og karisma er ikoniske og aktet. Anna May Wong kom hjem for godt etter en kort gjennomgang av plikt, men Josephine Baker holdt seg stort sett i Paris etter flere katastrofale forsøk på å returnere til USA og etablere en karriere - helt uakseptabelt under segregationist fase. Hun fikk dårlige anmeldelser for å være svart !!!!! Etter å ha blitt nektet service på Stork Club, begynte hun en veldig åpen og offentlig kamp med pro-segregationist spaltist Walter Winchell hvilke tider, og The Times, diktert at hun ikke kunne vinne. Hun gikk tilbake til City of Lights som hadde satt hennes navn i lys, og bodde en enorm stjerne over hele Europa for henne hele livet. Ved hennes død, i 1975, den franske erklærte det en nasjonal sørgedag, hedre henne med en 21-salutt, noe som gjør henne den første amerikanske kvinne gravlagt i Frankrike med militære æresbevisninger. 20.000 sørgende kom til å sørge og begravelsen blokkerte gatene. NAACP heter 20 mai, Josephine Baker Day .

Selv om hun har ingen offisiell dag, jeg elsker Anna May Wong, og jeg liker å tro at jeg ser litt ut som henne. Jeg vet, ikke måten de sier asiater "alle ser like." Vi har samme type hode, som om du vet når du ser folk rundt, og du innser at de har samme form kuppel du gjør og du slags enten elsker dem eller hater dem rett utenfor balltre, avhengig av forholdet du har med deg selv. Jeg gjorde en lesning av et skuespill, er en biografisk melodrama, som var helt rett til liv ennå noe underplayed for følelser, for intensiteten av følelsen vanligvis holdt internt i de fleste asiatiske kulturer. Jeg var stjernen, eller jeg leste den delen av stjernen. Dramatikeren var en venn av meg, Elizabeth Wong, en av forfatterne av min skjebnesvangre TV-show, "All American Girl." Hun hadde skrevet det bare for meg og håpet å få oppmerksomhet for arbeidet med å sette sammen en gruppe av skuespillere og lese den på bygningen over gaten fra Ahmanson Theatre i Los Angeles, ikke så langt fra Hill Street i Chinatown hvor den virkelige Anna May Wong hadde vokst opp.

En av skuespillerne, David Dukes , var en vakker mann, i femtiårene. Han er en av gutta som du ser i filmer eller TV for alltid; du vet aldri navnene på disse menneskene, men du forventer også å se dem. Øyet gjør alltid rom for dem, skuespillere som ham, fordi du vet ansiktet hans, hans vinkel, hans motivasjon, fordi han er utrolig kjent og at kjennskap er beroligende. Dette er en hverdag nonplussed slags aksept for at vi har for hvite heteroseksuelle mannlige arketyper. De har all grunn til å være der, de befolke verden, og verden eksisterer kun for dem. Nei, de er ikke å klandre individuelt for dette, men det er den nakne sannheten i saken. Det er en av de tingene som vi som ikke-hvite heteroseksuelle mannlige arketyper, akseptere og må kompromisse alt opp og ned og rundt for når vi opplever alle typer medier siden Age of antikken. Ingen big deal.

Uansett, David Dukes spilte min kjæreste. Vi snakket, i mellom scener, om hans chinchilla gård, som han var veldig stolt av, og produksjon av Bent han hadde vært i. Jeg undret på det faktum at selv om han ikke var spesielt kjent, jeg visste at hver planet og overflate på hans ansikt fra minnet, senest fra den ambisiøse Marilyn Monroe biografisk film med Mira Sorvino og Ashley Judd, en spiller Marilyn, den andre spiller Norma Jean. Den beste delen om denne filmen er når Marilyn får selskap av Norma Jean på terapeutens sofaen, og de gråter sammen som bare en Gemini kan. David spilte Arthur Miller, og han var også kjekk å gjøre det, men selvfølgelig, gjorde han en fin made-for-the-skjermen Miller. David døde uventet kort tid etter denne lesningen.

Hva er underlig for meg er at i biopics, de alltid kastet noen finere utseende enn den opprinnelige, som om realitetene i livet må ryddes for kameraets blikk. Ingen steder er dette mer gripende og opprørende enn i Anna May Wong eget liv. Hun visste at det var en god film brewing i Hollywood Hells Kitchen. Pearl S. Buck "The Good Earth" hadde blitt optioned, og det var en stor del, udiskutabel bly faktisk, for en sympatisk asiatisk karakter. Det var for O-lan, en mor, som var hellig og ikke verdslig. Dette var miles unna og langt bedre enn Drage datter deler Anna May Wong hadde vokst så vant til. Da hun spilte disse delene hun ville alltid heve seg over dem, slik at du gjorde hurrarop for henne, som hun ville forgifte alle. Hennes onde-ese var tankene forandre, så mye at hun ble bra.

De historiske beretninger forskjellig på de virkelige følelsene Anna May Wong hadde om denne rollen. Noen sier at hun visste at hun ikke ville få det, at det var ingen måte at Hollywood at hun hadde kjent så godt ville muligens akseptere henne, den mest kjente og talentfulle Asian American stjerne, som the real deal, O-lan, den mest elskverdige asiatiske skildringen i vestlig litteratur til dags dato. Andre sier en annen historie, som hun samlet og tigget og kom en dag i studio i en rickshaw kledd opp i O-lan kostyme - som Sean Young Catwoman stunt, eller Madonnas åpen bønn om Alan Parker å kaste henne som Evita i hennes video, "Take A Bow».

Stykket jeg jobbet på sentrert rundt dette punktet i Anna May Wong liv. I tredje akt, når det er åpenbart at en del av O-lan gikk til tyske skuespillerinnen Luise Rainer , som gikk på å vinne en Oscar, for slike fantastiske skuespiller skjer under alt som makeup (ikke ulikt Charlize Theron i den siste, storslått "Monster"). Det er den siste spikeren i kista for Anna May Wong ill skjebnebestemt, syk timet karriere. For resten av hennes liv, eller rettere sagt, hennes liv innenfor linjene av stykket, ville Anna May Wong være bittert å diskutere dette til alle menneskene rundt henne (ikke mange, etter hennes eget ønske) før han døde alene og sint i 1961. sannheten er et sted i mellom. Anna May Wong hadde håpet, mot håp om at hun kan vinne denne delen, men hun visste at det var ikke mulig, fordi hun var faktisk faktisk asiatisk.

Forestille seg. Å vite at du ikke var i stand til å spille rollen fordi du var riktig rase til feil tid. Når Paul Muni ble kastet som den mannlige hovedrollen - det er da håp døde. Hun visste at siden de mannlige og kvinnelige fører var å være kjærester, faktisk, gift, at det var ikke en sjanse i Hollywood helvete at hun ville vinne rollen. Miscegenation var en forseelse, selv kanskje en forbrytelse, straffes til det fulle omfanget av loven. Yellowface var ikke. Yellowface var trygg rute. Yellowface var det politisk korrekte svaret. Forestille seg.

Selv filmfotograf, den berømte James Wong Howe, ble tatt ut av drift når mannskapet ble satt sammen, selv om han hadde enorm erfaring skyting over hele verden, og var perfekt for jobben, bak kameraet. Vi leser stykket, ironisk nok, gjenfortelling denne historien om vanvittig rasisme som ble ansett som akseptabelt, faktisk moralsk ansvarlig oppførsel på tidspunktet hendelsene fant sted, på bakgrunn av dramatikken i min egen TV mareritt, antagelser rik om hvordan ting var så mye bedre i dag, og takke våre Joy Luck klubbens stjerner som vi ikke lenger lever i denne verden vi var bringe til scenen, at ting var så mye bedre - nå-da spesielt korte seende koreanske aktivister tok meg til oppgave for ikke å ansette faktiske koreanske skuespillere til å spille de delene av mine familiemedlemmer. De boikottet, skrev artikler, mobiliserte hopetall mot meg fordi vi ikke hadde en koreansk forfatter i staben. Vi hadde asiatiske amerikanske skuespillere, egentlig fine de, i alle rollene, og asiatiske amerikanske forfattere i dikterens rom, men det faktum at de ikke var spesielt koreansk, og det faktum at vi ble belastet med Yellowface for dette og mange andre faktorer, fikk showet tatt av lufta. IMAGINE.

Stykket fikk aldri produsert, selv om det var en fantastisk jobb, og forhåpentligvis nå, kan det få litt oppmerksomhet. Anna May Wong lever videre, i hodet av film forskere og fans av kino er merkelig overgangstiden mellom stumfilm og talkies. Hun er en enorm ikon, tilbedt av drag queens for hennes tragedie og hennes icily androgyne skjønnhet. Hun er ikke godt respektert av asiatiske amerikanske aktivist akademikere, om de vet om henne i det hele tatt, for hun faller i Charlie Chan kategori, og representerer en periode med Asian American medvirkning (!) Som er for noen, best glemt.

Forestille seg. John Lennon ville aldri ha skrevet sangen uten Yoko Ono.

4 kommentarer. Legg til mix ...

  1. Kjære Margaret Cho

    Jeg har alltid beundret deg selv før jeg vet hvem du var fordi jeg husker å se deg, og jeg var imponert. Å være en artist jeg vet hvordan det er å bli forbigått av politiske eller sosiale grunner. Er det en underskriftskampanje et sted jeg kan signere. Mitt beste til deg.

    Vennlig hilsen

    Gary Nicholson

Legg igjen en kommentar