Tibet

Meer dan een decennium geleden, die in die paradoxale manier lijkt een ander leven en ook gisteren, ik maakte een pelgrimstocht naar Tibet. Het was de trendy new age ding om te doen, voor gegoede, afgemat, schuldbewust succesvol en dus spirituele mensen (eigenlijk was ik de enige als dat op deze bijzondere reis, iedereen was echt cool). Volg het pad duidelijk gemarkeerd door Hollywood waarheidzoekers als Richard Gere en neem je rijke kont naar Tibet. Het kost een bundel om zelfs maar te overwegen het, de lange vluchten en de meervoudige layovers en tarieven en visa en dure hotelkamers, die niet echt zien dat veel toeristen, niet dan toch en nu niet zeker.

De beste die aanbiedingen lhasa is een somber zakelijke Holiday Inn, waar heerlijke yak hamburgers vermeld op het menu, waarvan er tijdens de duur van mijn Tibetaanse verblijf, at ik op zijn minst een goede twee dozijn, en de kamer en de hamburgers waren prijzig. Ten minste de zuurstof die ik besteld in twee industriële rubber kussens elke nacht gratis was, maar ik betaald via de neus in de hotelkamer minibar voor draagbare Japanse makelij bussen zuurstof shrinkwrapped en weergegeven verleidelijk naast beangstigend oude en witachtig Pocky sticks en andere oneven buitenlandse snoep.

Je moet je de lucht er aan te vullen. Het is niet genoeg om te ademen, in ieder geval voor een lucht hog met gigantische longen zoals ikzelf. Bij aankomst in Lhasa, op een hoogte van 10.000 voet ontwikkelde ik een intense migraine, die steeg boven mijn linkeroog en bleef gedurende mijn reis als een reallycloseroommate. Nemen in enorme lungfuls van de rubber proeflokaal dienst lucht of het schoon op smaak, maar gierig japan kan luchten ik zou worden verlost van de pijn voor slechts een moment, zolang het duurde voor de zuurstof door mijn longen te passeren in mijn hart en in heel mijn bloedsomloop. De pijn zou terug zodra de betrokken cellen de O2 voor co2 hadden uitgewisseld worden. Dat zorgt voor een stront vakantie.

Je gaat naar inhaleren en er gebeurt niets, en ik kan je niet vertellen hoe fucked en raar en eng dat is, en ik weet niet hoe de lokale bevolking gelukt, de mensen die zo op mij leek, met hun ronde gezichten en rode wangen. Het enige verschil is dat hun ogen waren groen, maar anders dan dat ze keek helemaal Koreaans. De mensen waren mooi en rijk, want ik weet zeker dat ze nog steeds zijn, en hun indrukwekkende en boeiende glimlach vervaagde het verder we van de steden, bij ons uiterlijk zo luid aanwezig en Soulsearching Amerikaanse toeristen meer een last geworden is dan een toevallige en winstgevend binnendringen.

Ik kijk terug op mijn reis en de ene souvenir heb ik nog steeds is dat hoofdpijn, die zo nu en dan terug naar mij, zeker als ik nog niet gegeten of geslapen genoeg. Ik voel het weer boven dat oog en ik denk, "ah, Tibet.". Het souvenir achtergelaten in mijn hotelkamer, misschien in gyantse, omdat ik niet denk dat ik het had kunnen gesmokkeld door de strak en gespannen bewaakte Chinese grens, was een ceremoniële kom gemaakt van een menselijke schedel had ik impulsief buiten een van de aangekochte stoepa's toen ik hoog uit in de buurt van verstikking en zuurstoftekort. Ik kocht het denken van de pijn in mijn hoofd zou fraai worden verlicht door de overname van andermans hoofd, die niet kan zinvol zijn voor je, maar je hebt alles wat lucht om je heen en dan had ik niets, zodat je me niet kan beoordelen.

Cho Tibet


5 Comments. toevoegen aan de mix ...

  1. Oh Margaret! Ik heb altijd gedroomd van het gaan naar Tibet, maar in enkele ogenblikken, heb je die droom geplet! Nooit bij me geweest, maar ik ben veel te astmatische en al psychotisch hebzuchtig over mijn zuurstof, dus, nee dank je! Grote blog trouwens, bedankt voor het delen.

  2. Ik was het ontwikkelen van een hoofdpijn alleen het lezen over uw reis. Het bracht herinneringen terug van de keren dat ik in de bergen geweest. Ook al bent u gewaarschuwd, niets echt bereidt u voor. Ik zou graag om te mediteren in een echte Tibetaanse klooster, maar als ik weet zeker dat de Dalai Lama zou bevestigen: Alles wat u hoopt te vinden in Tibet, is te vinden in je eigen bewustzijn, zelfs in LA (vraag het maar aan David Lynch, hij 'll vertellen ya)

Geef een reactie