Zich voorstellen

Stel je voor dat Anna May Wong bij de première van de film, "Dief van Bagdad," title apropos om deze tijden, als een Chinese Amerikaan bij Graumann's Chinese Theatre, dan in zijn Chinarama fase, chock-a-block met faux oriëntalisme, een Chinkee apocalyps in plastic en rood papier. En u, omringd door een extractie van je eigen cultuur, is niet toegestaan ​​om je handen in de natte cement te maken aan uw bijdrage te herdenken. Zo pikant op de manier dat je eigenlijk echt eigenaar van alle beelden om je heen, of je deed op een gegeven moment, en het werd genomen van u naar het theater te versieren, maken het mystieke, magische. Vergeet niet, je bent een ster van de film. Mensen in de rij voor de blokken om slechts een glimp van je te zien. Maar uw permanente prints zal er niet zijn voor de toekomst om te zien dat je een deel van de gouden eeuw van Hollywood, hoewel ze geleend van de gouden tinten van de huid zonder te vragen. Deze eer was voorbehouden aan de blanke acteurs. Daarnaast kon je wensen door alle blanke mannen op het scherm met je, en degenen leering uit hun karmozijnrode keizerin rode fluwelen zetels, maar je kon niet trouwen, want het was tegen de wet. Stel je voor.

Anna May Wong verliet Hollywood in 1927, en zeilde naar Europa, waar ze maakte veel films, en had fans over het hele continent. Na in de levendige dancehall voetsporen van Josephine Baker , ging ze voor wilde smaak van de Europese voor de exotische. Duitsland was gastheer voor een culturele renaissance, waar de Weimar Republiek was in volle decadente pracht. Ze absoluut krankzinnig ging voor alles wat anders of uniek was. Anna May Wong was blij daar, toen ze voelde dat meer aanvaardbaar. Ze werd geciteerd zoals zeggend dat Europa had "acceptatie voor mensen van kleur," en dat is de eerste keer dat ik denk dat de uitdrukking ooit was gebruikt. In feite is het tegenovergestelde waar. Onverdraagzaamheid en racisme was zo welig, zelfs flagrant. IMAGINE.

Ik heb bewondering voor de slimme en complete zelfvertrouwen van Josephine Baker, wiens talent en charisma is iconische en vereerd. Anna May Wong kwam thuis voor het goed na een korte tour of duty, maar Josephine Baker bleef grotendeels in Parijs na verschillende rampzalige pogingen om terug te keren naar de Verenigde Staten en de oprichting van een carrière - volstrekt onaanvaardbaar tijdens de segregatie fase. Ze kreeg slechte recensies voor zijn zwarte !!!!! Nadat hij weigerde dienst bij de Stork Club, begon ze een heel open en publieke gevecht met pro-segregationist columnist Walter Winchell, die de tijden, en The Times, gedicteerd dat ze niet kon winnen. Ze ging terug naar de stad van het licht dat haar naam had gezet in lichten, en bleef een enorme ster in heel Europa voor haar hele leven. Na haar dood, in 1975, de Fransen verklaarde het een nationale dag van rouw, haar te eren met een 21-saluutschoten, waardoor ze de eerste Amerikaanse vrouw begraven in Frankrijk met militaire eer. 20.000 rouwenden kwamen om te rouwen en de uitvaart blokkeerde de straten. De NAACP noemde 20 mei, Josephine Baker Day .

Ook al heeft ze geen officiële dag, ik aanbid Anna May Wong, en ik denk graag dat ik een beetje lijken op haar. Ik weet, niet de manier waarop ze zeggen Aziaten "lijken allemaal op elkaar." We hebben dezelfde soort hoofd, zoals je weet als je ziet mensen rond en je je realiseert dat ze hebben dezelfde vorm koepel je doet en je soort van een van beide van hen houden of haat ze recht uit de vleermuis, afhankelijk van de relatie die je hebt met jezelf. Ik heb een lezing van een toneelstuk, wordt een biografische melodrama, die absoluut trouw aan het leven was nog enigszins onderbelicht voor emotie, voor de intensiteit van een algemeen gevoel van interne bewaard in de meeste Aziatische culturen. Ik was de ster, of ik lees het deel van de ster. De toneelschrijver was een vriend van mij, Elizabeth Wong, een van de schrijvers van mijn noodlottige tv-show, "All American Girl." Ze had het alleen voor mij geschreven en hoopte om aandacht te krijgen voor het werk dat door het samenstellen van een groep van acteurs en het lezen op het gebouw aan de overkant van de Ahmanson Theatre in Los Angeles, niet zo ver van de Hill Street in Chinatown waar de echte Anna May Wong was opgegroeid.

Eén van de acteurs, David Dukes , was een mooie man, in de vijftig. Hij is een van de jongens die u ziet in films of tv-forever; je weet nooit de namen van deze mensen, maar je ook verwachten om ze te zien. Je oog maakt altijd ruimte voor hen, acteurs zoals hij, omdat je weet zijn gezicht, zijn hoek, zijn motivatie, want hij is ongelooflijk vertrouwd en dat vertrouwdheid is geruststellend. Dit is een alledaagse nonplussed soort van acceptatie die we hebben voor blanke heteroseksuele mannelijke archetypes. Ze hebben alle reden om daar te zijn, dat ze de wereld bevolken, en de wereld is er alleen om hen. Nee, ze zijn niet individueel te verwijten, maar dat is de naakte waarheid van de zaak. Het is één van die dingen die wij, als niet-blanke heteroseksuele mannelijke archetypes, accepteren en moeten compromissen alles op en neer en rond voor altijd ervaren we het even welk type van de media sinds het tijdperk van de Oudheid. Geen big deal.

Hoe dan ook, David Dukes speelde mijn minnaar. We praatten, in tussen de scènes, over zijn chinchilla boerderij, waar hij heel trots op was, en de productie van Bent hij in was geweest. Ik verwonderde me over het feit dat al was hij niet bijzonder bekend, ik wist dat elk gebied en de oppervlakte op zijn gezicht uit het geheugen, het meest recent van de ambitieuze Marilyn Monroe biopic met Mira Sorvino en Ashley Judd, één spelen Marilyn, de andere speelt Norma Jean. Het beste deel over deze film is wanneer Marilyn wordt vergezeld door Norma Jean op de bank van de therapeut, en ze huilen samen als alleen een Gemini kan. David speelde Arthur Miller, en hij was te knap om dat te doen, maar natuurlijk, maakte hij een boete made-for-the-screen Miller. David overleed onverwacht snel na dit lezen.

Wat is vreemd voor mij is dat in biopics, ze altijd iemand fijner uit dan de originele cast, alsof de realiteit van het leven omhoog moet worden opgeruimd voor de blik van de camera's. Nergens is dit schrijnend en schandalig dan in eigen leven Anna May Wong's. Ze wist dat er een goede film brouwen in de Hollywood Hell's Kitchen. Pearl S. Buck's "The Good Earth" was voozien, en er was een groot deel, de onbetwistbare leiding in feite, voor een sympathieke Aziatische karakter. Het was voor O-lan, een moeder, die heilig en niet profaan was. Dit was mijl afstand en veel beter dan de Dragon's Daughter delen Anna May Wong was gegroeid zo gewend aan. Toen speelde ze deze delen zou ze altijd boven hen, zodat je deed juichen voor haar, als ze iedereen zouden vergiftigen. Haar boze ese was geestverruimende, zozeer zelfs dat ze goed werd.

De historische verslagen verschillen over de echte gevoelens Anna May Wong had over deze rol. Sommigen zeggen dat ze wist dat ze zou het niet krijgen, dat er geen manier was dat de Hollywood dat ze zo goed had gekend zou eventueel accepteren haar, de beroemdste en meest getalenteerde Aziatische Amerikaanse ster, als de real deal, O-lan, de meest ontroerende Aziatische uitbeelding in de westerse literatuur tot nu toe. Anderen verklaren het een ander verhaal, dat ze rally en smeekte en kwam op een dag naar de studio in een riksja gekleed in de O-lan kostuum - zoals Sean Young's Catwoman stunt, of een open pleidooi Madonna's voor Alan Parker om haar gecast als Evita in haar video, "Take A Bow."

Het spel heb ik gewerkt aan gecentreerd rond dit specifieke punt in het leven van Anna May Wong's. In het derde bedrijf, wanneer het wordt onthuld dat het deel van de O-lan ging naar DUITSE actrice Luise Rainer , die later een Oscar winnen, voor zo'n geweldige acteren gebeurt onder al die make-up (niet in tegenstelling tot Charlize Theron in de recente, prachtige "Monster"). Het is de laatste nagel aan de doodskist voor Anna May Wong's gedoemde, slecht getimed carrière. Voor de rest van haar leven, of beter gezegd, haar leven binnen de lijnen van het spel, zou Anna May Wong zijn dit bitter bespreking aan alle mensen om haar heen (niet veel, door haar eigen keuze), voordat je alleen en boos sterven in 1961. De waarheid ligt ergens in het midden. Anna May Wong had gehoopt, tegen hoop dat ze dit deel kon winnen, maar ze wist dat het niet mogelijk was, omdat ze in feite eigenlijk Aziatische.

Stel je voor. Weten dat je niet in staat om de rol te spelen, omdat je de juiste race op het verkeerde moment waren waren. Toen Paul Muni werd gecast als de mannelijke hoofdrol - dat is wanneer de hoop stierf. Ze wist dat, aangezien de mannelijke en vrouwelijke leads zouden liefhebbers zijn, in feite, getrouwd, dat er een kans in Hollywood de hel dat ze de rol zou winnen was het niet. Rassenvermenging was een misdrijf, zelfs misschien een misdrijf, gestraft om de volle omvang van de wet. Geelmasker was het niet. Geelmasker was de veilige route. Geelmasker was de politiek correcte antwoord. Stel je voor.

Zelfs de cameraman, de illustere James Wong Howe, werd uit de running toen de bemanning werd samengesteld, ook al had hij een enorme ervaring schieten over de hele wereld, en het was perfect voor de baan, achter de camera. We lezen het spel, ironisch genoeg, hervertelling dit verhaal van krankzinnige racisme dat aanvaardbaar werd beschouwd, in feite moreel verantwoordelijk gedrag op het moment dat de gebeurtenissen plaatsvonden, tegen de achtergrond van het drama van mijn eigen tv-nachtmerrie, aannames overvloedig over hoe dingen waren zo veel beter vandaag, en bedanken ons geluk vreugde club sterren die we niet meer waren in deze wereld leven we brachten op het podium, die dingen waren zo veel beter - nu-toen bijzonder kortzichtig Koreaanse activisten namen me naar taak voor het niet inhuren werkelijke Koreaanse acteurs aan het delen van mijn familieleden spelen. Ze geboycot, schreef artikelen, mobiliseerde massaal tegen mij, want we hadden niet een Koreaanse schrijver op personeel. We hadden Aziatische Amerikaanse acteurs, echt fijne mensen, in alle rollen, en Aziatische Amerikaanse schrijvers in de kamer van de schrijver, maar het feit dat ze waren niet specifiek Koreaans, en het feit dat we moesten betalen met geelmasker voor deze en vele andere factoren, kreeg de show uit de lucht gehaald. IMAGINE.

Het spel kreeg nooit geproduceerd, maar het was een spectaculair werk, en hopelijk nu, is het misschien wat aandacht te krijgen. Anna May Wong leeft voort, in de hoofden van de film geleerden en liefhebbers van vreemde overgangstijd cinema's tussen de stomme films en de talkies. Ze is een enorme homo icoon, aanbeden door drag queens voor haar tragedie en haar ijzig androgyne schoonheid. Ze is niet goed nageleefd door Aziatische Amerikaanse activist academici, als ze weten van haar helemaal niet, want ze valt in de categorie Charlie Chan, en vertegenwoordigt een periode van Aziatische Amerikaanse medeplichtigheid (!), Dat is voor sommigen best vergeten.

Stel je voor. John Lennon zou nooit het lied geschreven hebben zonder Yoko Ono.

4 Reacties. toevoegen aan de mix ...

  1. Dear Margaret Cho

    Ik heb je altijd bewonderd, zelfs voordat ik weet wie je was, want ik herinner me dat jij en ik was onder de indruk. Omdat het een kunstenaar ik weet hoe het is om te worden gepasseerd voor politieke of sociale redenen. Is er een petitie ergens ik kan tekenen. Mijn best om jou.

    Oprecht

    Gary Nicholson

Geef een reactie