Forestil

Forestil dig at være Anna May Wong ved premieren på filmen "Thief of Bagdad," title apropos til disse tidspunkter, som en kinesisk amerikansk hos Graumann kinesiske teater, så i sin Chinarama fase, chock-a-blok med imiteret orientalisme, en chinkee apokalypse i plast og rødt papir. Og du, omgivet af en ekstraktion af din egen kultur, er ikke tilladt at lægge dine hænder i våd cement for at fejre dit bidrag. Så pikant på den måde, at du faktisk rigtig ejer al billedmateriale omkring dig, eller du gjorde på et tidspunkt, og det blev taget fra dig at pryde teatret, gør det mystisk, magisk. Husk, at du er en stjerne af filmen. Folk linet op til blokke til at se bare et glimt af dig. Men din faste udskrifter vil ikke være der for fremtiden at se, at du var en del af den gyldne alder af Hollywood, selv om de lånte de gyldne nuancer af din hud uden at spørge. Denne ære var forbeholdt de hvide skuespillere. Derudover kan du blive ønsket af alle de hvide mænd på skærmen med dig, og dem leering fra deres blodrød kejserinde rødt fløjl sæder, men du kunne ikke gifte sig med en, fordi det var imod loven. Forestil dig.

Anna May Wong forlod Hollywood i 1927, og sejlede til Europa, hvor hun gjorde mange film, og havde fans over hele kontinentet. Efter i livlige dancehall fodspor Josephine Baker , hun gik for den europæiske vilde smag for eksotiske. Tyskland var vært for en kulturel renæssance, hvor Weimarrepublikken var i fuld dekadent pragt. De gik helt vanvittigt for noget, der var anderledes eller unikke. Anna May Wong var glad der, da hun følte sig mere acceptabelt. Hun blev citeret for at sige, at Europa havde "accept for mennesker af farve," og det er første gang, jeg tror, ​​at sætning nogensinde havde været anvendt. I virkeligheden var det modsatte tilfældet. Intolerance og racisme var så udbredt, selv åbenlys. IMAGINE.

Jeg beundrer den kyndige og fuldstændig selvtillid af Josephine Baker, hvis talent og karisma er ikoniske og æret. Anna May Wong kom hjem til gode efter en kort rundtur i tolden, men Josephine Baker stort set i Paris efter flere katastrofale forsøg på at vende tilbage til USA og etablere en karriere - helt uacceptabelt i den kønsdiskriminerende fase. Hun fik dårlige anmeldelser for at være sort !!!!! Efter at være blevet nægtet service på Stork Club, begyndte hun en meget åben og offentlig kamp med pro-kønsdiskriminerende klummeskribent Walter Winchell hvilke tidspunkter, og The Times, dikterede, at hun ikke kunne vinde. Hun gik tilbage til byen Lights, der havde sat hendes navn i lys, og opholdt sig en enorm stjerne i hele Europa for hele sit liv. Efter hendes død i 1975, den franske erklærede det en national sørgedag, ære hende med et 21-pistol hylder, hvilket gør hende til den første amerikanske kvinde begravet i Frankrig med militær honnør. 20.000 sørgende ankom for at sørge og begravelse blokerede gaderne. NAACP opkaldt maj 20, Josephine Baker Day .

Selvom hun har ingen officiel dag, jeg elsker Anna May Wong, og jeg vil gerne tro, at jeg ser lidt ligesom hende. Jeg mener, ikke på den måde, de siger asiater "alle ser ens ud." Vi har den samme form for hoved, som om du ved, når du ser folk omkring, og du indser, at de har samme form kuppel du gør, og du slags enten elsker dem eller hader dem ret off the bat, afhængigt af forholdet du har med dig selv. Jeg gjorde en læsning af en leg, er en biografisk melodrama, som var absolut virkelighedstro endnu lidt underspillet for følelser, for intensiteten af ​​følelse generelt holdes internt i de fleste asiatiske kulturer. Jeg var stjernen, eller jeg læste den del af stjernen. Dramatikeren var en af ​​mine venner, Elizabeth Wong, en af ​​de forfattere af min ulyksalige tv-show, "All American Girl." Hun havde skrevet det bare for mig og håbede at få opmærksomhed for det arbejde ved at samle en gruppe af aktører og læse det på bygningen på tværs af gaden fra Ahmanson Theatre i Los Angeles, ikke så langt fra Hill Street i Chinatown, hvor den virkelige Anna May Wong var vokset op.

En af skuespillerne, David Dukes , var en smuk mand i hans halvtredserne. Han er en af ​​de fyre, du ser i film eller tv evigt; du ved aldrig, navnene på disse mennesker, men du forventer også at se dem. Dit øje altid giver plads til dem, skuespillere som ham, fordi du kender hans ansigt, hans vinkel, hans motivation, fordi han er utroligt velkendt, og at fortrolighed er betryggende. Dette er en dagligdags nonplussed slags accept af, at vi har for hvide heteroseksuelle mandlige arketyper. De har al mulig grund til at være der, de befolke verden, og verden udelukkende eksisterer for dem. Nej, de er ikke skyld individuelt for dette, men det er den nøgne sandhed i sagen. Det er en af ​​de ting, vi som ikke-hvide heteroseksuelle mandlige arketyper, acceptere og må forringe alle op og ned og rundt til når som helst vi oplever nogen medietype siden en alder af antikken. Nogen big deal.

Anyway, David Dukes spillede min elsker. Vi talte i mellem scener, om hans chinchilla gård, som han var meget stolt af, og produktionen af ​​Bent han havde været i. Jeg undrede sig over den kendsgerning, at selv om han ikke var særlig berømt, jeg kendte hvert fly og overflade på hans ansigt fra hukommelsen, senest fra den ambitiøse Marilyn Monroe Filmen med Mira Sorvino og Ashley Judd, der spiller Marilyn, den anden spiller Norma Jean. Den bedste del om denne film er, når Marilyn får følgeskab af Norma Jean på terapeutens sofaen, og de græder sammen som kun en Gemini kan. David spillede Arthur Miller, og han var for smuk til at gøre det, men selvfølgelig gjorde han en fin made-for-skærm Miller. David døde uventet hurtigt efter denne læsning.

Hvad er mærkeligt for mig, er, at i biopics, de altid kaste nogen finere ud end originalen, som om virkeligheden i livet skal være ryddet op for kameraets blik. Intetsteds er dette mere gribende og oprørende end i Anna May Wong eget liv. Hun vidste, at der var en god film brygning i Hollywood Helvedes Køkken. Pearl S. Buck "The Good Earth" var blevet optioned, og der var en enorm del, den uomtvistelige bly i virkeligheden, for en sympatisk asiatisk karakter. Det var for O-LAN, en mor, der var helligt og ikke blasfemisk. Dette var miles væk og langt bedre end Drage datter dele Anna May Wong var blevet så vant til. Da hun spillede disse dele ville hun altid stige over dem, så du har heppe på hende, da hun ville forgifte alle. Hendes onde-ese var sindet ændre, så meget, at hun blev godt.

De historiske regnskaber er forskellige på de reelle følelser Anna May Wong havde om denne rolle. Nogle siger, at hun vidste, at hun ikke ville få det, at der var ingen måde, at Hollywood, som hun havde kendt så godt ville muligvis acceptere hende, den mest berømte og talentfulde asiatiske amerikanske stjerne, som den ægte vare, O-lan, den mest indtagende asiatisk skildring i vestlig litteratur til dato. Andre tilkendegiver en anden historie, at hun mobiliseret og tiggede og kom den ene dag til studiet i en rickshaw klædt i O-lan kostume - ligesom Sean Youngs Catwoman stunt, eller Madonnas åbne bøn om Alan Parker at kaste hende som Evita i hendes video, "Take A Bow".

Stykket jeg arbejdede på centreret omkring dette særlige punkt i Anna May Wong liv. I tredje akt, når det er afsløret, at den del af O-lan gik til tyske skuespillerinde Luise Rainer , der gik på at vinde en Oscar, for sådan fantastiske handler sker nedenunder alt det makeup (ikke ulig Charlize Theron i den seneste, storslåede "Monster"). Det er det sidste søm i kisten for Anna May Wong syg skæbnesvangre, dårligt timet karriere. For resten af ​​sit liv, eller rettere, hendes liv inden for linierne stykket, ville Anna May Wong være bittert at diskutere dette til alle de mennesker omkring hende (ikke mange, efter hendes eget valg), før dø alene og vred i 1961. Sandheden er et sted midt imellem. Anna May Wong havde håbet mod håber, at hun kunne vinde denne del, men hun vidste, at det ikke var muligt, fordi hun var i virkeligheden, faktisk asiatiske.

Forestil dig. Vel vidende, at du ikke var i stand til at spille den del, fordi du var den rigtige løb på det forkerte tidspunkt. Da Paul Muni blev castet som den mandlige hovedrolle - det er, når det håb døde. Hun vidste, at da de mandlige og kvindelige kundeemner skulle blive kærester, i virkeligheden, gift, at der ikke var en chance i Hollywood helvede, at hun ville vinde rolle. Raceblanding var en forseelse, måske endda en forbrydelse, straffes for det fulde omfang af loven. Gulmasket var ikke. Gulmasket var den sikre vej. Gulmasket var det politisk korrekte svar. Forestil dig.

Selv filmfotograf, den hæderkronede James Wong Howe, blev taget ud af drift, da besætningen blev samlet, selv om han havde enorm erfaring skydning over hele verden, og var perfekt til jobbet, bag kameraet. Vi læser stykket, ironisk nok, genfortælling denne historie om vanvittige racisme, der blev betragtet som acceptabel, faktisk moralsk ansvarlig adfærd på det tidspunkt, begivenhederne fandt sted, på baggrund af drama i mit eget tv mareridt, antagelser rigt om, hvordan det var så meget bedre i dag, og takke vores glæde luck club stjerner, at vi ikke længere lever i denne verden, vi var at bringe til scenen, at tingene var så meget bedre - nu-når især kortsigtet koreanske aktivister tog mig til opgave for ikke at ansætte faktiske koreanske aktører til at spille de dele af mine familiemedlemmer. De boykottede, skrev artikler, mobiliserede massevis imod mig, fordi vi havde ikke en koreansk skribent på personale. Vi havde asiatiske amerikanske skuespillere, virkelig fine dem i alle de roller, og asiatiske amerikanske forfattere i forfatteren værelse, men det faktum, at de ikke var specielt koreansk, og det faktum, at vi blev opkrævet med Gulmasket for dette og mange andre faktorer, fik showet taget luften. IMAGINE.

Stykket fik aldrig produceret, selv om det var en spektakulær arbejde, og forhåbentlig nu, kan det få en vis opmærksomhed. Anna May Wong lever videre i hovederne på filmen lærde og fans af biografens ulige overgangstid mellem stumfilm og talkies. Hun er en enorm homoseksuel ikon, tilbedt af drag queens for hendes tragedie og hendes icily androgyn skønhed. Hun er ikke godt respekteret af Asian American aktivistiske akademikere, hvis de kender hende overhovedet, for hun falder i Charlie Chan kategori, og repræsenterer en periode med asiatisk amerikansk meddelagtighed (!), Der er for nogle, bedst glemt.

Forestil dig. John Lennon ville aldrig have skrevet sangen uden Yoko Ono.

4 Kommentarer. føje til mix ...

  1. Kære Margaret Cho

    Jeg har altid beundret dig selv før jeg ved, hvem du var, fordi jeg kan huske at se dig, og jeg var imponeret. At være en kunstner, jeg ved, hvad det er ligesom at blive forbigået af politiske eller sociale årsager. Er der et andragende someplace jeg kan underskrive. Min bedste for dig.

    Med venlig hilsen

    Gary Nicholson

Efterlad et svar